Utazásom 2. része - A fogszabályozás kezdeti árnyoldalai

Pin It

Judit asszisztensünk blogja a fogszabályozós kezeléséről - "Számtalan fogászati kezelés van, ami után úgy érezzük, hogy teljesen megváltozott a szánk belső szerkezete és se enni, se beszélni nem tudunk és úgy egy az egyben kényelmetlen az egész. A rögzített fogszabályozó készülék behelyezése utáni 3-4 nap pont ilyen."

 

Emlékszem, gyerek koromban nem lehetett fogorvos előtt sem enni, sem inni, és még kezelés után sem pár óráig. Az akkori tömő anyagok megkötése több időt igényelt… Egy örökkévalóságnak éreztem azt a pár órát...Jelen esetben pár napot kell így átvészelni, nem csak pár órát…

Rengeteg páciensnek varázsoltuk már szebbé mosolyát az évek alatt, így pontosan tudjuk, hogy mire számíthatnak a fogszabályozó készülék felragasztása után. Ezekről írtunk korábban is, pl. hogyan kell rá felkészülni, vagy mi a folyamata a fogszabályzásnak. Mégis, amikor saját bőrén tapasztalja meg az ember, akkor tudatosodik igazán.

Az első pár napban nehezen megy a beszéd, mert ún. harapásemelőt is rakott be a doktor nő, hogy javítson a mély harapásomon. Nyilván az étkezés sem volt egyszerű. Érdemesebb ilyenkor krémesebb dolgokat enni és a ropogós héjú szendvicseket kerülni. Erre fel tud készülni az ember, de mikor ott vagy, kell azért némi kreativitás, hogy miként készítsd el a korábban megszokott ételeidet. Erre hasznos tippeket találtam itt, és Pinteresten is nagyon jó receptek vannak.  

A legnagyobb félelmem az volt, hogy leesnek a brackettek. (a ragasztott záracska, amit a fogfelszínre ragasztunk, benne precízen kialakított hosszanti bemélyedés, amely az ív bekötésével a fogakat a tér három irányában beállíthatóvá teszi). Persze, mint asszisztens, tisztában vagyok azzal, hogy ezek nem esnek le csak úgy, de mégis tudatosítani kellett magamban, hogy ha vigyázok rá, nem eszek kemény dolgokat, óvatosan mosom, akkor nem lesz semmi gond.

A tisztítás szokott még kérdéses lenni. Ezzel kapcsolatban összeszedtük korábban a legfontosabb információkat, hogy miként érdemes a fogakat tisztítani rögzített készülék hordása alatt. Eszerint tisztítom én is mind a fogszabályozót, mind a fogaimat és tökéletesen működik. Fontos, hogy a brackettek környékén is megfelelően tisztítsuk a fogakat, nehogy szuvasodás induljon el.

Kellett pár nap, hogy megszokjuk egymást, ő, meg én, mármint a készülékem és én :), de a kezdeti nehézségek után minden rendben ment. Újabb kevésbé komfortos napokra számítok a következő alkalom, az ún. aktiválás után, amikor állít a doktor nő a gumi gyűrűkön. Meglátjuk, a beszámolót folytatom. :-)

Ha szeretnél Judithoz hasonlóan elkezdeni az életreszóló utazásod egy gyönyörű mosoly irányába, hívj minket a 60 30 / 700-84-69-es számon!

Vagy foglalj időpontot online!