Én is Dr. Csulak Fruzsina páciense lettem ✌✌

Pin It

Judit asszisztensünk blogja saját fogszabályozós kezeléséről - "Vannak bizonyos helyzetek az ember életében, amit nem tud megmagyarázni, hogy miért pont akkor és úgy történtek. Ilyen számomra az elhatározás, hogy legyen fogszabályozóm." 

"Megszámolni sem tudom, hogy hány páciensnél segítettem már a doktornőt a rögzített fogszabályozó készülékek felragasztásában, igazításában, leszedésében, mégis, csak most fogalmazódott meg bennem, hogy nekem is szükségem van rá.

Nem divat, vagy munkahelyi előírás miatt döntöttem mellette, hanem azért, mert látom, hogy milyen egészségügyi következményei vannak a nem megfelelő harapásnak. A pácienseink többsége azért szeretne rögzített fogszabályozót, hogy szép legyen a mosolya és csak mikor elkezdődik a fogak helyre rendeződése, akkor látják, hogy milyen nagy rész volt takarásban és mekkora elszíneződés van ott a fogon, ami előbb-utóbb a fogak végleges romlásához vezet.

Az én esetemben a fogaim torlódása minimális volt, ugyanakkor súlyos mély harapásom volt. Ez így elég szakmainak hangzik, lefordítva annyit tesz, hogy a felső metsző fogak a normális 1-1,5 mm-nél sokkal nagyobb területet takartak az alsókból. Ez az a tipikus nyuszi mosoly, biztos mindenkinek volt ilyen osztálytársa általános iskolában. :) Édesapám ugyanezzel a problémával küzdött és küzd a mai napig, neki nem volt lehetősége helyreigazíttatni a fogsorát. Így személyesen tapasztaltam meg a fogak nem megfelelő érintkezésének a következményét: most még csak azt éreztem, hogy nem megfelelő a rágásom, a későbbiek során azonban ez súlyos állkapocsízületi problémákhoz vezethet, az édesapámnál vezetett is.

Nagyon érdekes, hogy ugyanúgy izgultam a brackettek felragasztása, a gumigyűrűk és az ív felhelyezése közben, mint bármelyik páciens. Hiába ismerjük egymást a doktornővel már ezer éve, bízok meg benne maximálisan, mégis igazi páciens lettem, ahogy beültem a fogorvosi székbe. Ennek köszönhetően most már pontosan tudom, hogy mit érezhetnek a páciensek hasonló helyzetben és igyekszem is nekik eszerint segíteni.

Végül a fém rögzített készülék mellett döntöttünk (a további lehetőségekről itt olvashatsz és ebben a cikkben találsz útmutatót, hogy mit válassz). Ennek az az oka, hogy mint említettem, nagyon nagy mozgatást kell végrehajtani a fogaimon a megfelelő igazítás érdekében és erre ez nyújtja a leghatékonyabb és leggyorsabb megoldást. A kerámia (fogszínhez nagyban hasonlító) brackettek szebbek, azonban az több időt vesz igénybe, mert habár hatékonyak, az én fogaim esetében egy erősebb megoldásra volt szükség. A kezelés ideje így is el fog tartani 1,5-2 évig, a fém rögzített típusú fogszabályozóval is.  

A “páciens élmény” után jött csak a java. Erről a következő bejegyzésemben írok.  

Ha már régóta hezitálsz a legyen, vagy ne legyen fogszabályozóm kérdésen, akkor kérj időpontot és megnézzük, hogy milyen lehetőségekkel tudjuk szebbé varázsolni a mosolyodat."