Mit érdemes tudni a fix fogszabályozó készülékekről?

Pin It

Ha komolyabb beavatkozásra van szükség a fogsor helyreállításához, a kivehető fogszabályozó készülékek már nem nyújtanak megoldást, így ebben az esetben fix rögzítésű alternatívák közül lehet választani. 

Nálunk itt a székesfehérvári Várfok Dental fogászati rendelőben a rögzített fogszabályozó készülékek teljes skálája elérhető:

      - rögzített fém bracketek hagyományos megoldással, választható színű gumiligatúrákkal
      - rögzített fém bracketek önligírozó megoldással
      - rögzített esztétikus kerámia bracketek, hagyományos és önligírozó megoldással, fém ívvel
      - rögzített esztétikus kerámia bracketek, hagyományos és önligírozó megoldással, esztétikus ívvel

Ezeken az alternatívákon túl létezik az ún. láthatatlan, kivehető sínes fogszabályozó készülék, mellyel az enyhébb, elsősorban esztétikai eltérések orvosolhatóak. Enyhébb alatt azt értjük, hogy nincs lényeges eltérés sem az első, sem az alsó állcsontban, illetve ezek egymáshoz való viszonyában. Ezekről egy későbbi bejegyzésben írunk majd. A fix rögzítésű készülékek 2 fő részből állnak: a bracketek, amik a fogakra vannak rögzítve, ezek lehetnek nikkelmentes fémből (fémallergia elkerülése végett), vagy a fog színéhez hasonlító kerámiából. A másik rész az ív, ami minden esetben fémből készül, ezeket kötjük be a bracketekbe. Van még egy szakszó, amit érdemes tisztázni a rögzített fogszabályozó készülékek kiválasztása előtt: hagyományos ligírozású és önligírozású készülékek. A ligírozás során kötjük be a fém ívet a bracketekbe. A hagyományos ligírozás során az ívet gumival vagy vékony fém ligatúrával rögzítjük. Minden aktiválás során, tehát nagyjából 4 hetente cseréljük ezeket a ligírozó eszközöket. Ezt a feladatot nevezzük aktiválásnak, azaz az ív ismét aktívan hat a fogakra. Az önligírozó készülékeknél nincs szükség gumi vagy fémligatúrára, mert a bracketbe be van építve egy apró zárszerkezet, mely az ívet rögzíti a bracketthez. Az önligírozó fogszabályozó készülékkel folyamatosan, egyenletes, finom lágy erők hatnak a fogakra. A ligatúra nem lazul meg, folyamatos hatás érvényesül a fogakon. Ezért az önligírozó készülékekkel a kezelés folyamata valamivel gyorsabb lehet, illetve bizonyos kezelési fázisokban hosszabb idő telhet el két kezelési időpont között, azaz a rendelésre ritkábban kell ellátogatni.

Fix rögzítésű fém fogszabályozó készülékek

Ezek a hagyományos fogszabályozó készülékek, fém bracketekkel, fémívvel, melyekkel bármilyen elváltozást orvosolni tudunk. A porcelán rögzítésekkel szemben előnyt jelent ennél a változatnál az, hogy ezzel a kombinációval tudunk a leggyorsabban szép eredményt elérni. Gyerekek, vagy bohókásabb felnőttek szívesen választanak színes rögzítéseket (a fém bracketekre különböző színű gumiligatúrákat teszünk, amiket akár minden kezelés alkalmával cserélni lehet).   

Fix rögzítésű porcelán fogszabályozó készülékek

Ennél a változatnál az esztétikus brackettek porcelánból, átlátszó műanyagból, vagy kristályos alumínium-oxidból készülnek. Fogszínű, vagy teljesen átlátszó típus is létezik. Tartós megoldást nyújt ez a készülék is, azonban pár hónappal több időt kell szánni a kezelés időtartamára. Ezt befolyásolja az is, hogy hagyományos, vagy önligírozó bracketteket használunk, mindkét megoldás lehetséges porcelán fogszabályozó készüléknél, az önligírozóval spórolhatunk pár hónapot. Választható hozzá fém, illetve esztétikus ív is, melyet fogszínű anyaggal bevontak. Amennyiben esztétikus íveket szeretnénk alkalmazni, számítsunk rá, hogy az külön költséget jelenthet.  

Pro és kontra, mikor melyik megoldást érdemes választani? 

A legstabilabb és legköltséghatékonyabb a fém bracket, ennek tisztítása is könnyebb. 

Ha a lehető leggyorsabb megoldást szeretné, akkor érdemes a kicsit drágább önligírozó változatot választani. 

A legdiszkrétebb az esztétikus braket esztétikus ívvel. Ennek önligírozó változatával gyorsabban érhető el a kívánt fogsor. 

Íme egy rövid összefoglaló, hogy ár-esztétikum-idő összefüggésében mik közül lehet választani.