Minden, amit tudni érdemes, mielőtt fogszabályozásra adja a fejét

Pin It

Az elhatározás megszületett Önben, megtaláltuk az Ön számára ideális fogszabályozó készüléket és hamarosan egy izgalmas időszak kezdődik. De mégis mire számítson, mikre kell figyelni a következő hónapok során? 

 Fogak tisztítása

A fix fogszabályozó készülék felhelyezése makulátlanul tiszta fogakra történik. Amennyiben szükséges, a doktornő felpolírozza a fogakat, hogy a készülék tapadókorongjai megfelelően tapadjanak majd. Ezt akár a felhelyezés előtt pár nappal is meg lehet ejteni, ami előnyösebb is a fogak és a készülék tapadása szempontjából, így ekkor már csak egy alapos fogmosásra van szükség és a ragasztás kezdődhet is. A fogak még körültekintőbb tisztítása elengedhetetlen a rögzített fogszabályozó készülékek viselése alatt. Erről bővebben itt olvashat. 

Rögzített fogszabályozó típusok

Nálunk itt a székesfehérvári fogászatban több típust és azon belül számos megoldást nyújtunk:

- rögzített fém fogszabályozó készülékek esztétikus
- porcelán fogszabályozó készülékek

- láthatatlan fogszabályozó készülékek

Az első kettőt esettől függően lehet a fogazat külsejére és belsejére illeszteni. Nagyon fontos, hogy a második konzultáción minden Önben felmerülő kérdésre választ kapjon, és azt a megoldást válasszuk, ami nemcsak orvosszakmai szempontból, hanem esztétikailag is megfelel az Ön számára, hiszen ez egy több hónapos folyamat lesz. Erről bővebben itt olvashat. Gyerekek, vagy bohókásabb felnőttek számára lehet akár színes rögzítést is feltenni, mindent az Ön igényeire tudunk szabni. 

Számítson rövidebb kellemetlen időszakra

A fix fogszabályozó készülék felhelyezésekor várható kellemetlen érzés a fogakra gyakorolt nyomásból eredően. Ez a tünet minden későbbi aktiváláskor előjöhet, azonban nem tart pár napnál tovább. Eleinte legyen türelmes önmagával szemben, mert magának a száj belsejének is meg kell szoknia a készüléket a fogazaton, ami érzékenyebb területek kialakulását idézheti elő, de ez sem tart pár napnál tovább. Ebben az időszakban könnyen rágható, puha ételeket fogyasszon: levesek, tészták, puha gyümölcsök (banán, ananász, meggy), tejtermékek. Amennyiben szükséges, vegyen be bátran fájdalomcsillapító tablettát. Ha mégsem enyhül és múlik el a fájdalom, hívjon minket és a lehető leghamarabb biztosítunk az Ön számára időpontot.  A fix fogszabályozó készülékek viselése tehát nagyobb körültekintést és felkészülést igényel, ezért tegyen fel minden Önben felmerülő kérdést a konzultációk alatt, hogy a tisztában legyen a folyamattal. Amikor pedig kellemetlen tünetei vannak, gondoljon arra, hogy ez a kicsit rögös út a gyönyörű mosoly felé vezeti Önt.