Tudok-e szendvicset enni, ha fix fogszabályozó készüléket hordok?

Pin It

Elkerülhetetlen, hogy a hét során legyen 1-1 rohanós napunk, amikor nincs idő nyugodtan leülni megenni a frissen gőzölgő húslevest, majd a szuper egészséges ropogós salátát grillezett rozmaringos csirkemellel. 

Sajnos gyakran nincs idő mindezt leöblíteni egy friss pörkölésű capuccinoval sem, hanem kénytelenek vagyunk napközben csak egy szendvicset bekapni, inni utána egy pohár vizet és futni tovább a dolgunkra.

Kérdés azonban, hogy a fogszabályozó készülékünk mit szól ehhez? Csulak Fruzsina székesfehérvári fogszabályozó specialista doktornőnk segít eligazodni a témában.  

Általánosságban elmondható, hogy a friss és ropogós baguette típusú kenyerek megsérthetik a rögzített fogszabályozó készüléket, legyen az a fogaink külsejére, vagy belsejére illesztve, ezért ezeket érdemes elkerülni. Ugyancsak ajánlatos későbbi időkre hagyni azokat a kenyereket, amikben sok apró mag van, mert ezek beragadhatnak a készülék és a fogak közé. Az esztétikus porcelán típusú készüléknél érdemes figyelni arra, hogy az erős pektinű zöldségek, húsok és szendvicskrémek elszínezhetik a bracketeket és zárt mosolyra kényszeríthetnek egy időre. 

Mit lehet akkor enni fix fogszabályozó készülék hordása alatt? Azt javaslom, hogy puhább kenyeret válasszunk ebben az időszakban (az ún. háromszögszendvicsek kifejezetten ilyenek), finom sonkával, sajttal, majonézes krémmel.

fogápolás oldalunkon leírtak szerint fontos az étkezés utáni fogmosás. Ha még sincs erre lehetőség, akkor egy nagy pohár vízzel öblítsük át alaposan a szánkat, hogy lehetőleg minden ételmaradék lekerüljön a fogainkról. 

Röviden tehát nincs akadálya annak, hogy egy rohanósabb napon szendvicset kapjunk be, azonban kerüljük a kemény, ropogós, magvas kenyereket és az elszíneződést okozó feltéteket.