Ugroczky Judit

Pin It

fogászati asszisztens

A fogászati asszisztens a rendelők világának pótolhatatlan munkatársa, hiszen miközben a rendelővel és a betegekkel foglalkozik, a szakorvosi beavatkozásoknál is tevékeny szerepet vállal. 

A fogászati asszisztens munkája sokrétű, összetett. Precizitást, gyorsaságot, naprakész szaktudást, empátiát és jó szervezőképességet igényel. Munkája során a fogorvos tevékenységét kell megkönnyítenie, támogatnia, segítenie. Fontos, hogy értse, tudja a fogorvos szokásait, bevált gyakorlatait, az egyes problémák esetén megszokott technikákat annak érdekében, hogy egy lépéssel mindig a fogorvos előtt járhasson, a keze alá tudjon dolgozni. Munkája során szinte észrevétlen, ugyanakkor jelenléte nélkülözhetetlen.

A fogászati asszisztens a fogászati alapellátásban, klinikai ellátásban előkészít és asszisztál a fogorvosnak a fogászati beavatkozásoknál, kialakítja a higiénés követelményeket és munkafeltételeket, együttműködik az orvossal és a beteggel a krónikus orális és fogbetegek gyógyításában és gondozásában, elvégzi a betegirányítás és betegellátás kommunikációs és adminisztrációs feladatait, a páciensek részére a fogászati beavatkozások során pszichés segítséget nyújt, felvilágosító tevékenységet végez a fogászati betegségek megelőzéséről.

A páciensre vonatkozó adatok felvétele, rögzítése,a páciens irányítása, felvilágosítása, az orvos tájékoztatása, segélyhívás érzékelése, kommunikáció az orvossal, pácienssel, munkatárssal, informatikai eszközök használata.